Svangerskapskontroll
Graviditet er slettes ikke bare fryd og gammen. Nei, tvert om kan det være nokså belastende for kvinnekroppen som gjennomgår store endringer på kort tid. Fra å ha et liv med fokus på familie, venner og kjæreste, møter man nå helt nye tanker og bekymringer omkring et ufødt liv som gror i magen. Det er derfor viktig å gå til kontroller i svangerskapet. Både for å se til at mor har det bra, og for å passe på at barnet i magen trives og vokser.
Her på Embla Helse utføres kontrollene hovedsakelig hos oss jordmødre Kari Gjølme og Julie Vedeler, som i tillegg til svangerskapskontroll tilbyr ultralyd og akupunktur. Vi samarbeider tett med gynekolog Ingvild Hallberg ved behov.
Etter mange år som jordmor har jeg hatt gleden av å følge en rekke kvinner gjennom svangerskapet – både én, to og tre ganger. Nedenfor finner du historiene om to fiktive pasienter – Andrea og Anne-Line – hvor jeg forteller om hvordan svangerskapskontroller kan være og hva jeg mener er viktig å fokusere på i ulike deler av svangerskapet.
I. Første kontroll tidlig i svangerskapet
Andrea kommer til dagens første time sammen med sin samboer. De er et ungt par, gravide i uke 8,5 med deres aller første barn. Som førstegangsgravide har de mange spørsmål. De lurer på hva som skjer i kroppen, hvor ofte man skal på kontroller og når man skal på rutineultralyd. De har også mange tanker om jobb, permisjon, familieliv og den forestående fødselen.
Kontroller.
Jeg informerer om at første kontroll skjer mellom uke 8 og 12. Deretter går man på kontroll i uke 17-19 – på rutineultralyd. Videre følger man Helsedirektoratets anbefalinger for kontroll i uke 24, uke 28, uke 32, uke 36, uke 38 og uke 40. Ved ekstra behov av ulike årsaker tilbys den gravide hyppigere kontroller, og i uke 41 tilbys man overtidskontroll på fødeavdelingen ettersom ansvaret for oppfølging og igangsetting da overføres til sykehuset.
Svangerskapskvalme
Under samtalen forteller Andrea at hun føler seg trøtt, men ikke direkte kvalm. Hvis hun passer på å spise regelmessig holder hun kvalmen under kontroll. Svangerskapskvalme varierer fra lett kvalme til oppkast, og at man ved oppkast lett blir dehydrert og skiller ut ketoner i urin og i verste fall må legges inn på sykehust til oppvæsking og medisinering. I tillegg får man ikke i seg nok næring, hvilket gjør det ekstra viktig med tett oppfølging. Jeg anbefaler derfor Andrea å fortsette med regelmessig inntak av mat – lite og ofte for å holde et stabilt blodsukker – for å unngå at kvalmen forverres. I tillegg ber jeg henne om å ha en kjeks på nattbordet, noe som for enkelte kan lette morgenkvalmen som oppstår etter nattens faste. Sukkertøy med peppermyntesmak og tyggegummi kan også hjelpe på kvalmen. Mange gravide opplever at akupunktur har en god effekt på svangerskapskvalmen.
Urinprøve
Andrea har med seg urinprøve til dagens time, og den er negativ. Det vil si at det ikke er noen tegn til urinveisinfeksjon, eller for høyt blodsukker hos Andrea. Det er heller ikke proteiner i urinen. Proteiner i urin sjekkes hos gravide under hele svangerskapet for å avdekke tegn på svangerskapsforgiftning. Så tidlig i svangerskapet som Andrea er nå, utvikler man derimot aldri svangerskapsforgiftning.
Blodtrykk
Andreas blodtrykk viser seg å være 95/60. Det er normalt, men litt lavt, og helt i tråd med at mange gravide får lavt blodtrykk i starten av svangerskapet. Ulempen med dette er at det kan medføre svimmelhet når man reiser seg raskt opp fra sittende stilling, eller blir stående rett opp-og-ned over en lengre periode.
Helsekort for gravide
Helsekort for gravide fylles ut. Dette er et viktig dokument som skal følge Andrea gjennom hele svangerskapet. Her noterer jeg alle prøver og undersøkelser som blir gjort. Jeg henviser henne til de første blodprøvene, som taes rundt uke 12 i svangerskapet, hvor blodgruppe og rhesus blir bestemt, i tillegg til at blodet testes for antistoffer. Hvis mor er rhesus negativ følges dette opp videre i svangerskapet. Videre utføres rutinetesting for HIV, syfilis, rubella (røde hunder) og toxoplasmose. Blodprosent, jernlager, langtidsblodsukker, D-vitaminstatus blir også sjekket.
Fosterlyd.
Hjertet på den lille kan høres med Doppler på magen fra cirka uke 12. Ettersom Andrea er i uke 8,5 får de komme inn til gynekologen vår for en tidlig innvendig ultralyd, og kommer smilende tilbake. De har sett og hørt hjerteslagene til babyen sin for aller første gang, i tillegg til at de har et ultralydbilde av den lille.
Arbeidssituasjonen
Andrea forteller at hun jobber som sykepleier. Hun føler at turnusjobbing fungerer fint foreløpig og er innstilt på å holde seg i farta så lenge formen tillater det.
Deretter henvises hun til rutineultralyd på sykehusets svangerskapspoliklinikk mellom uke 17 og 19.
Det forventningsfulle unge paret er nå ett steg videre på veien mot sin nye tilværelse. Det har fått svar på mange av sine spørsmål, fått veiledning og råd, og de nødvendige undersøkelsene og henvisningene er tatt hånd om. Etter en times tid avslutter vi dermed timen og avtaler neste svangerskapskontroll som er i uke 12.
II. Siste del av svangerskapet
Anne-Line er 3.e gangsfødende og gravid i uke 37. Hun har vært mye sliten i svangerskapet, hun har også slitt med bekkenplager og kynnere den siste tiden. Hun forteller at det er hektisk med to aktive barn på hjemmebane, og at det blir endel fysiske belastninger i hverdagen, inkludert løfting av unger osv.
Bekkenet
Vi snakker om at hun kanskje ikke har fått kommet seg godt nok fysisk i perioden mellom svangerskapene, og at smerter i bekken og korsrygg som følge av dette ikke er helt uventet. Det er vanlig at mange sliter med smerter i bekkenet fordi det har måttet tilpasse seg økt tyngde og endret belastning under svangerskaper. Bekkenet påvirkes også av fysiologiske endringer som er nødvendige for å muliggjøre en vaginal fødsel. Mange opplever smertelindirng og bedring av sine plager gjennom behandling med f eks akupunktur, osteopati, naprapati eller fysioterapi. Det samme gjelder øvrige muskel- og leddplager som gravide ofte har i nakke, skuldre og rygg. Anne-Line får akupunktur behandling for å lindre smertene hun kjenner.
Kynnere
Kynnere er oftest ufarlige og veldig vanlige, spesielt mot slutten av svangerskapet, slik som hos Anne-Line. Det er livmoren som trekker seg sammen, den er en muskel som responderer på spark fra barnet, stress hos mor eller annen stimuli. Mange ganger trekker den seg også sammen uten noen klar årsak. Kynnere kommer ikke regelmessig og de er ikke direkte smertefulle.
Anne-Line rådes til å ta en hvil eller skifte hvilestilling når hun får kynnere, ettersom dette kan bidra til å redusere hyppigheten. Ved smertefulle og regelmessige kynnere, i kombinasjon med utflod/slim, kan det på dette stadiet i svangerskapet være tegn på at fødselen er i gang. Da må hun ta kontakt med fødeavdelingen.
Redd for fødsel
Selv om dette er det tredje svangerskapet har Anne-Line vært veldig redd for fødselen denne gangen, til tross for at de to tidligere fødselen var helt normale. Den første fødselen gikk raskt og var en fin opplevelse, mens andremann brukte mer tid. Anne-Line følte da at det stoppet opp rundt 7cm åpning, og opplevde at jordmor ikke var nok tilstede på fødestuen. Hun var også enda mer sliten enn i det første svangerskapet og har derfor hun slitt med tunge tanker og mye engstelse frem mot den kommende fødselen. Anne-Line er opptatt av at hun trenger bekreftelse og tilstedeværelse av jordmor under fødselen. Vi velger å skrive det ned i et fødebrev som hun kan ta med seg til sykehuset ved fødsel, hvor hun beskriver noe om sine ønsker og tanker for fødselen, også i forhold til de bekymringer hun har. Fødebrevet vil bli lest av den jordmoren som møter henne på føden, slik at de sammen kan ta en prat når fødselen er i gang.
Urinprøve blir tatt i tillegg til blodsukker og blodtrykk. Alt er er bra, til tross for at Anne-Line også følges opp på sykehuset fordi hun har et litt høyt blodsukker og et stort barn. Hun har kostregulert svangerskapsdiabetes og må derfor være spesielt oppmerksom på kostholdet sitt. Vi har snakket om kostholdet ved tidligere kontroller, men hun bør spise lavglykemisk mat for å holde blodsukkeret stabilt de siste ukene av svangerskapet. Babyen er stor, men innenfor det vi kaller normalområdet for vekst. Anne-Line mener selv at hun kan være en uke lenger kommet enn terminen viser. De andre barna er jo begge født 2 uker før termin, så hun håper på en tidligere fødsel denne gangen også.
Fødselsforberedende akupunktur
Anne-Line får fødselsforberedende akupunktur, også kalt modningsakupunktur. Som jordmor og akupunktør tilbyr jeg dette fra uke 36-37, for å mykgjøre livmorhalsen og klargøre den gravide for fødsel. Studier har vist at akupunktur kan bidra til at kvinnen ikke går over termin, samt bidra til en smidigere åpningstid og at det kan reduserer risikoen for instrumentell forløsning. Behandlingen kan også dempe stressnivået og gi bedre søvn, i tillegg til en reduksjon av smerter og ubehag.
Etter en rolig stund på benken er Anne-Line mer avslappet og ett steg nærmere fødsel. Nå skal hun hjem, legge bena høyt og nyte roen mens hun koser seg med en bok. Hun skal lade opp og samle krefter til fødselen, som vi håper vil skje en eller annen gang i uke 39. Forhåpentligvis bare to uker igjen.
Vi oppsummerer og avtaler at hun skal komme for fødselsforberedende akupunktur igjen neste uke.
Som jordmor tenker jeg altså at det er viktig med god oppfølging og veildning gjennom hele svangerskapet, for at både mor og barns helse skal være i varetatt til envher tid. Ved redsel, bekymringer og tanker om fødselen, er det også viktig med en grundig fødselsprat i forkant. Fordi vi har tatt oss god tid til dette er Anne-Line i dag klar for fødsel. Hun er mindre redd og gleder seg til å hilse på den lille i magen. Hun er sliten og lei – JA, men også klar for innspurten og å ta fatt på sin tredje og kanskje siste fødsel.
Med dette håper jeg at du har fått et lite innblikk i hvorfor svangerskapskontrollen er så viktig, hvilke uker man går på kontroll og hva som gjøres av undersøkelser og hvilke henvisninger man får. Du kan også lese mer om akupunktur i svangerskapet her, ettersom dette er inkludert i alle svangerskapskontroller her hos meg.
Velkommen til svangerskapskontroll!
Hilsen jordmor Kari Gjølme
Kari Gjølme har jobbet som jordmor siden 1992, både ved Ullevål sykehus og på sykehuset i Fredrikstad. I tillegg har hun har vært ansatt som kommunejordmor i Fredrikstad, på Kråkerøy og på Hvaler.